NL Language

EN
DE

Hans Maris

Directeur Erfgoedpark Batavialand

“Als geboren Flevolander (mijn officiële geboorteplaats is “Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders”) vind ik het bijzonder om op deze plek te mogen werken. Als klein jongetje ging ik regelmatig met mijn opa, een polderpionier, mee de polder in. In die jaren is mijn fascinatie voor het typische Flevopolderlandschap tot stand gekomen.

 

De inwerkingtreding van de Zuiderzeewet nu honderd jaar geleden betekende niet alleen de komst van vruchtbare landbouwgrond. Het betekende ook veiligheid. Het gaf een nieuwe impuls aan onze eeuwenlange relatie met het water.
Nu, honderd jaar na dato, leven we nog steeds in relatie met het water. We leven met elkaar, accepteren elkaar, maar ervaren nog steeds een zekere spanning. En die moeten wij als mensen het hoofd bieden. En dat kunnen we als geen ander. Niet voor niets zijn we toonaangevend in de wereld als het gaat om watermanagement.

 

De Zuiderzeewet heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van ons land. Zonder deze wet hadden we als land niet de stappen kunnen zetten in onze relatie met het water die we de afgelopen honderd jaar hebben kunnen zetten. Zonder deze wet had er een andere geboorteplaats in mijn paspoort gestaan.  Ik vind het een eer om voor wet die zo veel impact heeft gehad mij als ambassadeur te mogen inzetten.”