NL Language

EN
DE

Lely-suite

De Lely-suite is een documentaire en een museale applicatie over het ‘grote leven’ van de waterbouwkundige en staatsman ingenieur Cornelis Lely als drijvende kracht achter de Zuiderzeewerken.

De documentaire is een ode aan de visionair Lely. Leitmotiv in de documentaire is de speciaal gecomponeerde Lely-suite, door musici live uitgevoerd, gebruikmakend van de natuurelementen, op betekenisvolle plekken in het landschap dat ontstond door de drooglegging van de Zuiderzee.

 

 

In korte portretten komen betrokkenen aan het woord, zoals een waterbouwkundige, een steenzetter die aan de Afsluitdijk heeft gewerkt, een baggeraar, de eerste bewoner van de polder, een visser die de Zuiderzee nog heeft meegemaakt, een tegenstander van de Zuiderzeewet, een historicus, een nazaat, een kunstenaar die de iconische waarde van de Afsluitdijk visualiseert  en een hedendaags grootdenker die een visie geeft op de Zuiderzeewerken. Ze vertellen ieder uit een ander perspectief hoe de uitvoering van de Zuiderzeewet het aanzien van Nederland heeft veranderd. Een magistrale verandering die alleen een visionair kan bedenken.

 

De eerste twee delen van de Lely-suite waren vrijdag 25 mei om 11.45 uur te beluisteren op NPO4 in het programma De Klassieken van Ab Nieuwdorp (interview start op 7:50, muziek start op 13:00). Op 14 juni is, op de dag dat 100 jaar geleden de Zuiderzeewet in werking trad, in Batavialand, Lelystad een preview gegeven. De Lelysuite werd voor het eerst live ten gehore gebracht tijdens het Almere Haven Festival op 1 september 2018. Vanaf die datum wordt de documentaire vertoond bij de provinciale omroepen van Flevoland, Noord-Holland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Zeeland. Zo is de documentaire i de week van 11 november te zien op NH Media, rond de Kerst bij zowel AT5 als Omroep Flevoland en in januari bij Omroep Gelderland.

 

 

De museale applicatie van de Lely-suite is als reizende tentoonstelling in diverse musea rondom de voormalige Zuiderzee te zien. Momenteel t/m 28 oktober in stadsmuseum Harderwijk. Daarna staan o.a. Huizen, Elburg, Spakenburg en Monnickendam op de planning.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met regisseur Miranda van der Spek

06-42001424