NL Language

EN
DE

Zuiderzee Havendagen

Plattegrond en onderdelen van het programma in blokkenschema

De 100ste verjaardag van de Zuiderzeewet is een feestje waard!
Daarom wordt in Lelystad groots uitgepakt met de Zuiderzee Havendagen.

 DONDERDAG 14 JUNI 2018

Tussen 15:30 en 17:30 uur: Vlootschouw
Op donderdagmiddag 14 juni verzamelt een grote vloot schepen zich voor de Zuiderzee Havendagen. Werkschepen, motorschepen, sleepboten, baggerschepen, zeiljachten, historische recreatieschepen; ze komen allemaal! 
In de Bataviahaven zal H.K.H. Prinses Beatrix vanaf de Groene Draeck een Vlootschouw afnemen. Deze Vlootschouw is voor het publiek prima te zien vanaf het havenhoofd van de Bataviahaven. Er is plaats voor circa 1000 toeschouwers. Dit wordt een spektakel dat je niet mag missen!

 

VRIJDAG 15 JUNI 2018

Tussen 10:00 en 10:30 uur zal de historische stoombaggermolen De Friesland de haven worden binnengesleept en groots worden onthaald. Het dagprogramma zal vanwege schooltijden vanaf het middaguur aanvangen:
 

12:00 – 18:00    Open dag van meer dan 100 (historische) sche schepen 
Zoals de RWS 1, die in 1912
 in opdracht van ingenieur Cornelis Lely werd gebouwd als Directievaartuig voor Rijkswaterstaat. Ook De Friesland is vrij toegankelijk voor publiek. De Friesland is de oudste nog varende en werkende stoombaggermolen van Nederland en uniek in de wereld! Een modern werkschip dat afmeert in Bataviahaven is de snijkopzuiger Edax. Dit 89 meter lange werkschip van Boskalis heeft al veel bijzondere projecten mogen verzorgen en momenteel werkt de Edax aan de Marker Wadden. Ook Statenjacht De Utrecht en een aantal motorreddingboten liggen deze dagen voor anker in de Bataviahaven. Meer info over welke schepen aanwezig zijn, vind je hier.

 

10:00 - 15:30    In Museum Batavialand vindt een scholen dag plaats. Batavialand heeft een binnen- en een buitenlocatie. Buiten vind je de werf, met aan de steiger de beroemde reconstructie van VOC-schip Batavia. Het museum verrast je met tentoonstellingen, waaronder de nieuwste tentoonstelling 'de Werkkamer van dr. ir. Cornelis Lely, en met presentaties en met doe-dingen voor de jongste bezoekers. 

 

11:00 – 19:00    Excursies naar de Marker Wadden (duur: ongeveer 3 uur)
Vaar met de veerboten Zuiderzee en Moby Queen naar de Marker Wadden en ontdek he
t nieuwste eiland tijdens een rondleiding met een gids die alles kan vertellen over het project en de nieuwste natuurontwikkeling. 
Excursie verzorgd door Natuurmonumenten. Kaartverkoop via de website van Natuurmonumenten.

 

11:00 – 19:00    Korte rondvaarten over IJsselmeer (duur: ongeveer 1 uur)
Vaar met het historische stoomschip de Hydrograaf (1910) langs de Houtribsluizen en kunstwerk de Hurkende Man.
De Hydrograaf is 
tot 1962 bij de Koninklijke Marine in actieve dienst geweest, o.a. als 'het schip van de Koningin'. Inmiddels is het schip vooral bekend als Pakjesboot 12 van Sinterklaas. 
De KNRM verzorgt deze rondvaarten. Kaartverkoop via de website van Natuurmonumenten.


12:00-18:00      Kleinschalige nautische braderie en demonstratie oude ambachten.

 

12:00-18:00      Demonstraties met stoombaggermolen, dreglijn, sondeerapparaat, Somafa- motor, etc. verzorgd door het Mechanisch Erfgoed Centrum Dronten.

 

12:00-18:00      Waterspektakel voor groot en klein met
o.a. clinics en demonstraties door de 
Nederlandse Kanopolo damesselectie U21.
Ook is er de mogelijkheid voor het publiek om zelf mee te doen aan een wedstrijd kanopolo!
Daarnaast kunnen kinderen (en ouderen) kennis maken met Stand Up Paddling of door de haven waterfietsen en/of kanoën, verzorgd door Surfschool Paradiso. Aan land kunnen kinderen op een laagdrempelige manier leren karten op de mobiele kartbaan van Kartcentrum Lelystad. En voor de allerkleinsten is er een springkussen aanwezig.

 

12.00 – 18.00    Voorlichting en demonstratie door Rijkswaterstaat. Een speciale ‘golfgoot’ laat bezoekers zien en voelen hoe de Houtribdijk wordt versterkt met brede zandige oevers aan weerszijden van de dijk. Het zand breekt de kracht van de golven van het Markermeer en IJsselmeer. Ook kunnen kinderen én volwassenen aan de Rijkswaterstaat-watertafel zelf met kannetjes water en kleurstof het waterpeil beheren van het IJsselmeergebied 

 

12:00 - 18:00    Staatsbosbeheer is aanwezig op de Zuiderzee Havendagen met een aantal bijzondere panelen die de rol van Staatsbosbeheer vertellen tijdens de drooglegging en inrichting van de Flevolandse polders. Ook is er een photobooth en is er voor kleine kinderen een leuke knutselactiviteit bij de tent.

 

ZATERDAG 16 JUNI 2018

 

10:00 – 18:00    Open dag van meer dan 100 (historische) schepen.
Zoals de RWS 1, die in 1912 in opdracht van ingenieur Cornelis Lely werd gebouwd als Directievaartuig voor Rijkswaterstaat. Ook De Friesland is vrij toegankelijk voor publiek. De Friesland is de oudste nog varende en werkende stoombaggermolen van Nederland en uniek in de wereld! Een modern werkschip dat afmeert in Bataviahaven is de snijkopzuiger Edax. Dit 89 meter lange werkschip van Boskalis heeft al veel bijzondere projecten mogen verzorgen en momenteel werkt de Edax aan de Marker Wadden. Ook Statenjacht De Utrecht en een aantal motorreddingboten liggen deze dagen voor anker in de Bataviahaven. Meer info over welke schepen aanwezig zijn, vind je hier.

 

9:30 - 18:00    Museum Batavialand opent gratis haar deuren! Bezoekers kunnen een kijkje nemen op de werf die volop in bedrijf is en waar het waterschip gebouwd wordt. Ook de reconstructie van VOC-schip Batavia is gratis te bewonderen. Er zijn demonstraties van oude ambachten en kanonkogelschieten en voor de kinderen is er een Vossenjacht uitgezet door heel Batavialand met karakters van 100 jaar geleden. In het museum zijn er naast de verschillende bestaande tentoonstellingen vanaf dit feestweekend ook nieuwe tentoonstellingen te bezichtigen: 'De werkkamer van dr. ir. Cornelis Lely' en 'De Flevowand'.

 

9:30 – 12:00    Theaterprogramma voor de kleintjes in De Cantine verzorgd door Underground Lelystad: 
10.00-10.45 uur: Meneer Monster - Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (2+)
11.15-12.00 uur: Hakim -  Hakim op z’n best (4+)
Zie hier voor meer info.

 

13:00 - 18:00    Gratis muzikale optredens op de kade van Bataviahaven en in museum Batavialand. Voor elk wat wils, stuk voor stuk goeie live-acts: Jick Munroe and the Amazing Laserbeams, Matthew Mole, KASPER, Handsome Johnny, Ed Struijlaart en Stephanie Struijk. Zie hier voor meer info.
 

10:00 – 19:00      Excursies naar de Marker Wadden (duur: ongeveer 3 uur)
Vaar met de veerboten Zuiderzee en Moby Queen naar de Marker Wadden en ontdek he
t nieuwste eiland tijdens een rondleiding met een gids die alles kan vertellen over het project en de nieuwste natuurontwikkeling. 
Excursie verzorgd door Natuurmonumenten. 
Kaartverkoop via de website van Natuurmonumenten.

 

10:00 – 19:00    Korte rondvaarten over IJsselmeer (duur: ongeveer 1 uur)
Vaar met het historische stoomschip De Hydrograaf (1910) langs de Houtribsluizen en kunstwerk de Hurkende Man.
De Hydrograaf is tot 1962 bij de Koninklijke Marine in actieve dienst geweest, o.a. als 'het schip van de Koningin'. Inmiddels is het schip vooral bekend als Pakjesboot 12 van Sinterklaas. 
De KNRM verzorgt deze rondvaarten. Kaartverkoop via de website van Natuurmonumenten.

 

10:00 - 18:00    Kleinschalige nautische braderie met diverse producten voor historische schepen en demonstratie oude ambachten.

 

10:00 - 18:00    Demonstraties met stoombaggermolen, dreglijn, sondeerapparaat, Somafa- motor, etc. verzorgd door het Mechanisch Erfgoed Centrum Dronten.

 

10:00 - 18:00    Waterspektakel voor jong en oud 
Kinderen kunnen leren zeilen in een Optimist. Deze activiteit wordt aangeboden door WV Bovenwater. Ook kunnen kinderen (en ouderen) kennis maken met Stand Up Paddling of door de haven waterfietsen en/of kanoën, verzorgd door Surfschool Paradiso. Aan land kunnen kinderen dankzij de mobiele kartbaan van Kartcentrum Lelystad op een laagdrempelige manier leren karten. En voor de allerkleinsten is er tijdens het evenement een springkussen aanwezig. Lees meer

10.00 – 18.00    Voorlichting en demonstratie door Rijkswaterstaat. Een speciale ‘golfgoot’ laat bezoekers zien en voelen hoe de Houtribdijk wordt versterkt met brede zandige oevers aan weerszijden van de dijk. Het zand breekt de kracht van de golven van het Markermeer en IJsselmeer. Ook kunnen kinderen én volwassenen aan de Rijkswaterstaat-watertafel zelf met kannetjes water en kleurstof het waterpeil beheren van het IJsselmeergebied

 

10:00 - 18:00    Staatsbosbeheer is aanwezig op de Zuiderzee Havendagen met een aantal bijzondere panelen die de rol van Staatsbosbeheer vertellen tijdens de drooglegging en inrichting van de Flevolandse polders. Ook is er een photobooth en is er voor kleine kinderen een leuke knutselactiviteit bij de tent.

 

Bataviahaven is goed bereikbaar met openbaar vervoer, vanaf station Lelystad rijden er bussen.

Parkeergelegenheid bij de parkeerterreinen van Batavia Stad en (beperkt) in de VOC-garage.

 

Aansluitend vindt op zondag 17 juni de 3e editie van de KNRM Nationale Historische Reddingbootdag en de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag plaats. Ook hier is er aandacht voor 100 jaar Zuiderzeewet en zijn de gemeente Lelystad en de Provincie Flevoland betrokken.